4 KESILAPAN BESAR PENGGUNA SEMASA MEMBELI ACTION KAMERA


Assalamualaikum dan salam sejahtera 




4 KESILAPAN BESAR PENGGUNA SEMASA MEMBELI ACTION KAMERA  Biasa la, orang nak ada action camera kita pon nak ada jugak, "eh best la dia tu pergi bercuti menyelam pakai kamera kecit je, kalis air plak tu" Memang la best cik hakak dan  cik habang, tapi jangan main beli je, Cuba baca apa yang ingin CCL kongsikan , kesilapan kesilapan yang biasa pengguna buat sebelum nak beli



tips membeli gopro , tips membeli action kamera , action kamera yang bagus , gopro yang tahan lama , tips memilih action kamera , cara penggunaan gopro , action kamera , tips travel ,


1. TAK RESEARCH PASAL BRAND
tak dinafikan berlambak jenis kamera ade kat dalam pasaran, kalau rajin sikit bole baca review bertulis atau video tentang kamera aksi yang bakal korang beli tu. Lain jenama, lain kualiti, lain juga layanan lepas jualan, nak puas hati beli dari jenama yang dah bertapak lama, ade ramai pengguna, jadi kalau ade masalah senang nak cari rujukan. Simple!



2. ASE MURAH JE ON
pantang nampak harga murah , pantang nampak sale kaw - kaw diskaunnya .ni lagi satu masalah ngeri, asal  nampak murah je, haa ni la yang terbaik sekali! murah, gambar and video tiptop! ade ke? dah beli pastu nyesal tak sudah, terus rasa macam "baik aku amek gambar guna phone lagi clear" haha, ade sebab kadang-kadang sesuatu kamera aksi tu mahal, dari segi spesifikasi dalaman yang bermutu dan dari segi features yang canggih dan lain lain, so kene bijak memilih!



3. TAKTAU FEATURES
ada kamera aksi yang features dia paduuuu beb! ada yang biasa biasa, dah features pon gempak harga mesti mahal, tapi tengok juga.. pastikan features dalam kamera aksi yang gempak tu berguna untuk aktiviti korang. contoh features : EIS/Gyro Antishake kegunaan untuk kurangkan gegar video, tapi kalau korang gune untuk selfie je baik cari kamera yang takda features tu, boleh jimat sikit. Lagi contoh macam 4K Video, kalau da 4K mesti la makan memory space banyak, pastu nak play kat laptop pon senggugut laptop tu nak play, dah dimarah plak seller asal aku beli kamera 4K takley record 4K?? Ko rase!?



4. MALU BERTANYA
haaa ni la paling ajaib sekali,sikap sesetengah manusia kita ni sifat  malu bertanya.tak cakap korang aje , kadang-kadang CCL pun ada sifat sebegitu rupa lumrah , tapi dalam bab-bab nak memilih barangan ni CCL nasihatkan korang kena rilex je  PM korang nak bertanya semua tentang kamera aksi.. dah biasa da korang survey survey pastu beli kat tempat lain haha, tapi tak apa, ilmu yang bermanfaat harus dikongsi bersama, so kalau berkenan nak mencuba kamera aksi, masih blur2 sotong taktau nak pilih mana, harap entri CCL kali ni boleh hilangkan blur - blur korang . 

4 KESILAPAN BESAR PENGGUNA SEMASA MEMBELI ACTION KAMERA 4 KESILAPAN BESAR PENGGUNA SEMASA MEMBELI ACTION KAMERA Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 12:30:00 PTG Rating: 5

19 ulasan:

  1. ni wishlist CR. tak dpat2 nak beli lagi. mmg kena abis research dlu baru leh beli. nti wat entri cdgn action camera yg ok lak taw.

    BalasPadam
  2. Tengah survey jugak nak beli. Tapi tak tahu laa brand apa yg okay. Sebab tu laa terlalu banyak sangat action camera ni.

    BalasPadam
  3. tak pernah tahu pun pasal kamera ni

    BalasPadam
  4. Kalo bli camera ikut org tp xtau function, mmg membazir la.. Kena tau kegunaan.. Mmg syok ada action camera utk yg kaki travel ni

    BalasPadam
  5. Info bagus ni. Akak ni jenis main beli je. Mujur jugak baca info CCL ni. Kalau tak, nanges je la.

    BalasPadam
  6. GoPro tu memang sangat ok la kan, dulu pernah ada sjcam je,ok la juga tapi dah jual pun. Teringat balik rasa rindu pulak...

    BalasPadam
  7. betul ..nak beli benda2 gini kena banyak bertanya..jangan terlampau pilih harga je..selalu gadjet2 ni bila harga murah kualiti pun rendah,

    BalasPadam
  8. thanks! i really need this info ! tgh cari cari nak beli jgk ni

    BalasPadam
  9. yang 'asal murah aje on' tu biasanya lepas beli mesti menyesal

    BalasPadam
  10. Ada kamera sony cybershot tp jrg guna..

    BalasPadam
  11. terbaik info terima kasih CCL kongsi.. wahhh comelnya blog CCL

    BalasPadam
  12. salam singgah sini ccl, ni wishlist jugak ni, entah tercapai ke tidak hii.. tip yang bagus ccl senang nanti kalau ada orang nak survey2 kan ..

    BalasPadam
  13. terikut2 dgn org org nk beli dia pun nk beli jg tp x tau function kamera heheheheh

    BalasPadam
  14. nice sharing ccl.. bagus untuk yg ingin beli kamera

    BalasPadam
  15. nice sharing ccl ... memang kalau nak beli apa2 produk, kena lah rajin buat research dulu ... beli ikut kesesuaian kita ...

    BalasPadam
  16. Good info..bkn kata kamera je kalau hp pun asal murah je on beli..hahaha

    BalasPadam
  17. Perkongsian yang bagus.. Bolehlah buat guide untuk beli kamera..

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.