Sabtu, 9 September 2017

MUDAHNYA BUAT CILI JERUK TAHAN LAMA DAN RANGUP


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


RESEPI CILI JERUK TAHAN LAMA DAN RANGUP |Bagi penggemar cili jeruk, korang boleh cuba buat sendiri sebab cara yang nak CCL kongsikan ‎ ini sangat mudah! Ok, jom semak apa bahan yang diperlukan dan petua yang CCL gunakan.


Resepi cili jeruk,cili jeruk tahan lama dan rangup,tips membuat cili jeruk,tips cili teruk tahan lama,cili jeruk sedap,resepi mudah cili jeruk


Bahan-bahan:

●Cili hijau (ambil yang segar/keras)
●Gula
●Garam
●Cuka

Cara membuat

1. Pastikan cili hijau kering ye. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama, lap pakai tisu. Apa yang penting kering.

2. Bila dah kering, potong ikut suke ya. Nak cantik, pakai pisau yang betul-betul tajam. Lepas dah siap potong, jampi-jampi sikit. Eh, tampi bagi biji-biji dia keluar.

3. Masukkan dalam botol kaca ye, kalau botol lain saya tak jamin fresh.

4. Masukkan cuka sehinga 2/3 botol. Takyah bubuh penuh cukanya, nanti susah nak ceduk. Membazir pun ada.

5. Dah siap,tutupkan botol kaca tu, tunggang terbalikkan botol untuk sebatikan garam gula cuka.

6. Tada!!! dah siap,esok dah boleh makan. InsyaAllah tahan lama dan rangup. Kejadiannya setelah hampir 24jam. Dah boleh makan!


Tips: 

●botol & cili tu kena betul-betul kering, kalau tak cili jeruk anda akan diselaputi lapisan putih (kulat).


10 ulasan:

  1. Senang je buat..sedap makan ngan mee goreng ni..

    BalasPadam
  2. Alaa. Siqah tak makan cili jeruk.. Hii

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah, sedap tuh

    BalasPadam
  4. Owhhh.... senangnye je rupanya.. boleh lah wafa try kat rumah ni

    BalasPadam
  5. nice sharing... erm... baru tahu camana spy tahan lama kena kering patut la kalau nak buat kek pun cam tu juga kena guna bekas yg kering... sedap cili jeruk ni...

    BalasPadam
  6. senangnya cara-cara dia.Nak try lah dekat rumah nanti..

    BalasPadam
  7. sedap mkn dgn bihun goreng.. dh tahu senang blh cuba nanti

    BalasPadam
  8. tq awk.. busyra suka makan dgn char keoy teow. sedap gila!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka cili jeruk. Mak rajin buat. Tq ilmu nya yer

      Padam
  9. ccl, aida x pernah buat ni.
    tapi sgt suka makan.
    dgn mee / kue teow goreng.
    humak aiii sedap nyer... lelebih kalau cili tu rangup! :)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !